GÅRDARNA PÅ Österövsjö och Flärken








Sommaren 2005 firade Öster- och Västerövsjö 250-årsjubileum. Man intervjuade ca 90 personer och kort fick man genom att "åderlåta" gamla album eller knäppa nya.

Nu finns ett 20-tal fotoalbum med foton, beskrivningar av släktled, minnen och levnadsöden. I sanning en spännande läsning.

På den här sidan finns ett axplock från Gårdarna på Österövsjö och Flärken. Vi hoppas att du blir intresserad och vill läsa mer! Välkommen till Bygdegården.





Här bor Greta oJohansson och Jan-Anders Jarebrant.

Jan-Anders driver tillsammans med sin bror Örtagård Öst. De har sina lokaler hemma på gården i den före detta lagårn. Här finns idag inget som minner om att det varit kor, kalvar, grisar och höns som haft sitt bo här inne. Nu är här ett toppmodernt kök med diverse specialmaskiner, t ex en vinpress från Frankrike.


Övsjö 1:76


Här bor Bengt-Johnny Johansson.

När Bengt-Johnny skulle börja första klass flyttade familjen till Sundsvall, där pappa John hade fått jobb som försäljare av sågklingor på Sandvik Stål. Efter nio år flyttade man tillbaka till Övsjö igen.

Sundsvalls kommun var en provkommun där man hade lediga lördagar. Varje helg åkte man hem till Övsjö redan på fredan. Ibland kunde Bengt-Johnny följa med de andra barnen på Österövsjö till skolan i Kälarne.





Här bor nu Linda Eriksson och Stefan Mattsson.

Elving och Signe byggde huset 1947.

Signe minns:
På vintern var det ofta mycket snö och ibland ganska svårt för barnen att gå till skolan från Långnäset. Då åkte man skidor på vägen eller över sjön. Man hade matsäck med sig, det var oftast en smörgås med ost och messmör samt lite mjölk.


 Övsjö 1:48



Huset byggdes 1945 av Bojan och Holger Svensson. Numera bor sonen Mats här.

När huset var färdigbyggt flyttades växeln över hit och där fanns den kvar till 1965 då automatiseringen infördes. Bojan var föreståndare för växeln 1944 - 1965.

År 1946 öppnades Poststationen i Österövsjö med postfack. Stationens namn blev Övsjöbyn och föreståndare blev Bojan Svensson. Stationen upphörde 1967 och därefter infördes lantbrevbärning.













Här bor nu Peter Jonsson och Annika Walter med sin son. Tidigare bodde Karin och Arne Gyllander här. Och före dom var det Anna och Hjalmar Lund.

1947 började Karin jobba på växeln hos sin syster Bojan. Hon skötte både växeln och posten. Växeln stängdes på kvällen, men om det var ett brådskande samtal och man var hemma så svarade man även nattetid. Posten levererades i en väska varje morgon, sorterades i postfack och hämtades senare av byborna.












Nuvarande ägare: Per Törnkvist.

Det här huset har en ganska speciell historia. Det låg ursprungligen i Stugun och tillhörde kraftverksbygget. När Kraftverket var klart behövdes inte huset längre och Runo Stenström passade på att köpa det och flyttade det till Österövsjö, han kom då nära båda sina barn Torsten och Ingegerd.




Nygårn, Norbergs


Ägare: Marianne och Agneta Nilsson, barnbarn till Nils-Petter Jönsson















Nils-Jonas Jonsson bodde här först. På 60-talet bodde här en finsk familj - Taisto Ruuska hette pappan, familjen hade 9 barn. Sen köptes huset av familjen Fagerberg och nu är det
Bengt-Johnny Johansson som äger det.


"Arvids-gårn"


Nuvarande ägare: Peter Mothander 

Erik Arvidsson var känd för många saker. Han blev bl a svensk mästare i hinderlöpning på
40-talet. Träning och körning av travhästar samt avel och uppfödning av jämthundar var andra intressen, som han också delade med sin hustru Svea. Han skrev också dikter och gav ut sin diktsamling "Fäbodvallen berättar" 1987.


GLÄD DEJ ÅT LIVET

Gläd Dig åt livet
när rädisfröet gror
Skynda och njut
av naturens under

Gläd Dig åt livet
när kärleken gror
Skynda och njut
av naturens under

Gläd Dig åt livet
när människofröet gror
Skynda och njut
av naturens under



Övsjö 1:65 Mon



Sonja och Peter Nordins fritidsfastighet som de köpte 1977. Vid tiden för inköpet var de bosatta i Stockholm, men 1970 flyttade de till arbete och bostad i Östersund, där de fortfarande är bosatta.

I Sonjas barndom fanns det hästar, kor, kalvar, får, grisar, höns och kycklingar på gårdarna i byn. För ett barn var det rena paradiset. Sonja minns - kornas glädjesprång när de släpptes ut ur ladugården på bete första gången på våren - glädjen över att krossa gammalt porslin som hönorna fick picka i sig för att få starkare äggskal - likaså glädjen över att få följa med på byns gemensamma fårutsläpp vid boan på försommaren. 


Övsjö 1:9


Detta är en av de äldsta gårdarna i byn. Huset ägs numera av familjen Häggström och genomgår just nu en stor renovering.



Här bor Roger Viberg med familj på somrarna. Första spadtaget till stugan togs 1970. Familjen har sedan dess tillbringat varje sommar på Övsjö. Under vintern bor Roger i Stockholm.

Att ha tillgång till stillheten, ljusa nätter, fiske, badstranden, bärplockning och att umgås med trevliga människor är en lisa för själen.



 Övsjö 1:13 "Ystat"

Huvudbyggnaden är uppförd 1905 av Jonas Peter Eriksson som bodde där med sin hustru Kristina. Kuriosa om bygget är att den första resningen av huset blåste ner så det var bara att börja om från början och resa upp det igen.




Det är Gunnel och Fritz Häggström som bor här. Gunnel minns:

Byarna hade bjudningsbaler. Fugelsta hade på sommaren eftersom man hade en loge att hålla till i.  Väster- och Österövsjö anordnade balen tillsammans och det var på senvintern. Höglunda hade en bra lokal, de kunde ha sin bal när som helst.
Man bjöd in en person var från en annan by, men innan balen var inne så blev alla i byn bjudna.

Gunnel minns att man kom från Fugelsta på vintern. Man åkte koryss och hade stora pälsar av vargskinn, fårskinn och hundskinn. Locktången fanns med och den värmde man på kokspisen. Sen klädde man om till sin bästa stass och så var det dans till långt fram på småtimmarna. Speciellt i Fugelsta dansade man nästan till morgonen, det var ju sommar och ljust hela tiden så det var svårt att sluta ha roligt.




Den här fina utsikten över sjön har Anders Arvidsson när han sitter på sin altan. Han byggde sitt fritidshus på 70-talet och tillbringar mycket tid på sommaren här.

Anders minns en gång när han, Jim, Yvonne och Roger smet iväg och skulle gå till Buan alldeles själva, de var bara 6-7 år och det var en tur på ca 3 km i skogen. Efter ett tag upptäckte grabbarna att man hade tappat bort Yvonne. Som tur var hade några plantsättare hittat henne. När de kom hem minns han inte att de fick skäll för sitt tilltag, bara att alla var glada att dom kom hem välbehållna. 




Huset ägs av familjen Lennart Jonsson. Tidigare bodde Ante och Lucia Jonsson här. De hade 7 barn ; Harry, Anders, Sven, Erik, Anna-Lisa, Alf och Helge.

Helge minns: 
Man gick i skola på Västerövsjö. Man fick gå dit, vägen var ganska lång, det tog cirka 1 timme. Ibland på vintern åkte man skidor till skolan, då hade man gjort ett skidspår parallellt med landsvägen. Vid sällsynta tillfällen var det också bra före på sjön och då kunde man åka spark. Helge minns att det ibland var väldigt kallt, då stannade man till hos en tant som hette Erika Lund. Hon var väldigt snäll och alla barnen fick gå in till henne och ta av sig skorna, sätta sig framför vedspisen och den öppna ugnsluckan och bli lite varma innan de fortsatte hemåt.



   
Här bor Bertil Jonsson. Det är hans föräldrahem. Hans föräldrar hette Johan och Astrid Jonsson.

Johans pappa Hakvin var mycket teknikintresserad. 1925 började det bli intressant med bilar och Hakvin tyckte att det lät spännande. Johan var då 20 år. Hakvin tog och beställde en bil i Östersund - det var en Pontiac. Han bestämde att sonen Johan skulle hämta bilen.

Johan tog bussen in till stan - han hade två ärenden; att ta körkort och att hämta bilen. Körkortet blev klart på andra dagen och sen tog han bara den fina bilen och åkte hem. 




Alldeles intill bor Lennart Jonsson och Marianne Olofsson.

Familjen kan nu uppvisa en fyra generationers lång snickartradition. Bröderna Bertil och Lennart arbetar med husbyggen och möbelsnickarier och Lennarts son Peter jobbar  tillsammans med sin far i familjeföretaget, mestadels med renoveringar och nybyggen av hus. Bertil har mer gått över till möbelsnickerier.


Nuvarande ägare: Kjell och Berit Eriksson

Huset är timrat och byggt 1868. Då flyttade Salomon Jonsson hit. Huset byggdes på en vecka. "Timmerkarlar" uppförde huset, en man i varje knut.

När husen restes på den här tiden så skulle, när den s k krypåsen högst upp var uppförd, den första de såg nedanför på backen, bjuda på kalas.

Den här gången blev det Gammel-Hans som råkade illa ut. Han försökte smita förbi men timmerkarlarna fick syn på honom och han fångades in. Och han fick bjuda på kalas den gången. Kalas betydde både mycket brännvin och mycket mat.






Alldeles intill föräldrarna bor Mats Eriksson med sin familj. 


Övsjö 1:73



Rolf och Margareta Nilsson bor i det här huset. Det byggdes i slutet av 1800-talet av Rolfs farfar, Per Olsson. Huset är byggt i timmer.

För många år sedan spelade Rolf bridge tillsammans med en tandläkare i Kälarne, som hette Sven-Erik Danielsson. De var mycket framgångsrika, bl a spelade de en gång i en
SM-final.






1968 köpte Britt-Marie Nilsson sin sommarstuga på Per Ols-udden. Hennes man Inge har helrenoverat huset från grunden och även byggt till ett par små stugor.

Här tillbringar familjen så mycket tid man kan, det finns ingenstans man tycker att det är så skönt att vara som här. För Britt-Marie betyder det mycket att känna sina rötter. Till vardags bor familjen i Sundsvall.


Övsjö 1:63




Nuvarande ägare: Karin och Göran Olsson

Karin minns:   
När Mamma Lilly mjölkade fick Karin sitta bredvid på en pall. För att hon inte skulle smita iväg berättade mamma sagor, ofta egna påhittade. Ibland lyckades Karin ändå rymma och en gång återfanns hon i kohagen där hon satt glad och nöjd med näsan full av blåbär.


F d Kopra


Nuvarande ägare: Ann-Christin Stenström

Konsum-affären i Övsjö var levande ända till 1963. Det året köpte Eivor och Torsten huset.
Man bodde på övervåningen och i den f d affärslokalen hade Torsten sin TV-verkstad och sin studio. I studion spelade han in musik och tal från folk som besökte honom. Hans unika samling har katalogiserats av Ann-Christin och finns nu att lyssna till på Bygdegården.




Här bor Åke och Monica Eriksson.

Fritidsintressen är det inga bekymmer med när man bor i Övsjö. Det finns alltid mycket att göra. Tillsammans med några andra har Åke en fiskdamm en bit upp i skogen. Han har också färdigställt en jaktstuga där man bor kungligt under älgjakten.





Här bor Åsa och Lars Nilsson




Nu kommer husen på Flärken 


Västanede 3:8, ägare Ingrid Norberg









Ingrids son Bengt bor i det här huset, som ligger alldeles intill hemgården. Ingrids dotter Eva tillbringar del av sommaren i ett annat hus på gården. Eva bor annars i Östersund.


Ivar Norberg i skogen


En härlig bild på fin fiskfångst!


Magnus Nilsson var en känd och duktig fotograf. Sin första bälgkamera för plåtar köpte han på en marknad i Östersund 1920. Han var mycket intresserad och kunde för att få en bra bild bygga sig en koja i skogen och därefter i timmar invänta rätt tidpunkt. Han var inte heller främmande för tekniska arrangemang som självutlösare och kameror som via tråd utlöstes av förbipasserande djur. Han lärde sig på egen hand tyska för att kunna läsa österrikiska fototidskrifter.


Västanede 3:91


Huset byggdes i slutet av 1930-talet. Nu är det Alvar Backlund som bor här. 


På fastigheten finns också det här fina fritidshuset som ägs av Sune Backlund. 


Västanede 3:91 "Skomakartorpet"



Nuvarande ägare: Kenneth Godhe

Det gamla huset "Bryggstugan" byggdes under 1800-talet och kallades allmänt för Skomakartorpet. På insidan av väggarna finns fortfarande kvar tapeter i form av tidningen Aftonbladet som är daterade från 1880-talet. Där bodde en gång en skomakare som hette Jonsson. Familjen hade elva barn. På den tiden gick landsvägen bara några meter ovanför huset.

Oskar och Jenny Jonsson har också bott i huset. Familjen fick nio barn, däribland sonen Henry som föddes 1912. Henry, som 1940 tog efternamnet Kälarne, blev med tiden mycket framstående inom friidrott.

Henry vann bl a bronsmedalj i löpning på distansen 5 000 meter vid de olympiska sommarspelen i Berlin 1936. 1937 satte han världsrekord på 2 000 meter och 1940 satte han även värdsrekord på 3 000 meter. 1940 tilldelades han Svenska Dagbladets bragdmedalj.



Blir du intresserad och vill veta mer om Gårdarna på Österövsjö och Flärken? Ta dej en tur till Bygdegården på Västerövsjö. Där finns fotoalbum med mer kort och mer intressanta berättelser!