ÖP har vart här.... Så här skrev dom
Vem älskar Yngve Frej" är i grunden en roman av Stig Claesson (Slas) från 1968. Nu visas den som amatörteater på hembygdsgården i Västerövsjö."Det är en hyllning till dem som finns kvar på landsbygden", berättar Marcus Källström som skrivit manus.
Föreställningen skildrar mötet mellan storstad och landsbygd. I byn Östentorp bor endast fyra personer kvar. När postturerna ändras till det sämre sätter skomakaren Gustafsson upp en skylt med texten "Fornminne" istället för byns riktiga namn. Detta blir början till ett intressant möte mellan skomakaren Gustafsson och stockholmaren Nisse Pettersson och hans fru Anita.
– Det är rätt intressant, för det är ju exakt samma problematik idag som när boken kom ut. Det är en viktig pjäs som måste göras för att belysa glesbygden, säger Marcus Källström.
De åtta skådespelarna är handplockade från studiocirklarna som brukar vara på hembygdsgården under vintern. Första träffen för pjäsen hade de i slutet av maj men rollerna var redan bestämda under våren.
Förutom att ha skrivit manus regisserar även Marcus föreställningen tillsammans med Hans Kvist som tog studenten från Teaterutbildningen på Storsjögymnasiet i Östersund i år.
– Det är en väldigt rolig utmaning såhär efter gymnasiet. Även fast jag vet vad Marcus vill kan vi ha så olika tolkningar av saker. Vi lyssnar på varandra och bollar idéer, jag tror att det gör att slutresultatet blir riktigt bra, säger Hans Kvist.
Till huvudpersonerna, skomakaren Gustafsson och stockholmaren Pettersson valdes Bernt Källström och Stefan Söderberg. Stefan har tidigare spelat drängen Jonas Wäst i "Näverdosan" 2009. Bernt Källström har varit med i uppsättningar som "En midsommarnatts dröm", vid Döda fallet 2010 samt "Näverdosan" 2009.
– Pjäsen tar upp den alltid aktuella frågan om landsbygden. Vissa resonerar att det inte går att vara här, medan andra ser det som livskvalité, säger Bernt.
– Jag kan relatera en aning till Pettersson eftersom jag bodde i stan tidigare men flyttade till Västanede när jag träffade min fru. Det gick faktiskt ganska snabbt att sätta sig in i karaktären, dock har jag inte lyckats få till Stockholmsdialekten, säger Stefan med ett skratt.
– Det är rätt intressant med amatörteater på landsbygden. Det skapar sådan samhörighet i byarna. Det blir värdefullt för människorna på landsbygden, att få närhet till kultur, annars måste man åka långt och det tar både tid och blir dyrt, berättar Bernt.
Inför föreställningen väntar Marcus en fin och känslofylld kväll. Skådespelet kommer att visas med start på fredag den 12/6, och visas sedan både lördag och söndag klockan 19.00. På söndagen kommer det även vara en föreställning på dagen med start 15.00.
– Jag ser det som en hyllning till landsbygden, en melankolisk pjäs med en underbygd humor, med ett väldigt viktigt budskap, avslutar Marcus.
du kommer väl också på Teater på Bygdegården i helgen och kollar på den gamla klassikern "Vem älskar Yngve Frej"!!! Se affisch nedan!
Föreställningar fredag, lördag och söndag. Ring
070 356 87 40 och förbeställ.
Läs ÖP:s reportage. Länken kommer så småningom