lördag 13 augusti 2016



Länstidningens Malin Palmqvist var på plats när pjäsen "Vem älskar Yngve Frej" spelades för publik för första gången.

Det är bara att gratulera Markus Källström och hela ensemblen till hennes lysande  recension, se nedan.



Heter det Bråten eller Östentorp? Skomakare Gustavsson, spelad av Bernt Källström, ska sätta upp en skylt för att bevisa sin plats existens. Det blir "Fornminne" på skylten i stället, efter Elnas kommentar om att det är vad de är, bara gamla fornminnen. Men den oskyldiga skylten tas på allvar av förbipasserande och vips förvandlar Gustavsson Yngve Frejs gamla husgrund till en gravhög. Stadsbor har ett sug efter förr-i-tiden och såväl liens orv som de gamla trasmattorna betingar ett betydligt högre pris än vad Gustavsson, Elna och grannarna Öhman och Ericsson någonsin kunnat föreställa sig.

Slas roman från 1968 och filmatiseringen med Allan Edwall i rollen som Gustavsson (går att se på SVT:s Öppet arkiv) skildrar en brytningstid där det småskaliga livet på landet går från möjlighet till omöjlighet. Ingen vill längre laga sina skor hos skomakaren.

I Marcus Källströms amatörteaterversion har Pettersson gått från fotograf till mäklare som letar en fastighet att sälja i området. Det är en uppdatering som håller och en beskrivning av hur ekonomiska värden dominerar i dag. En fastighet har först och främst ett värde i pengar – inte för att den är någons hem. Och det är som att det ekonomiska värdet kladdar av sig på andra värden vilket förvandlar ett dyrare hem till ett bättre hem. Stefan Söderbergs mäklare söker ständigt täckning för mobilen men dras bit för bit in i Bråtenbornas liv och gör en resa från snabba klipp till andra värderingar.

Tvärs över vägen från spelplatsen finns konststigen Badhusparken som i egenskap av besöksmål blivit ett Pokéstop – något som givetvis också blir det fingerade fornminnets öde. Uppsättningen i Västerövsjö är full av sådana små, fina detaljer som spelas fram. Som när mäklaren ska dricka kaffe på fat för att smälta in och spiller ner sig med brännhett kaffe. Som den solidariska handlingen i att Tina Fagerbergs unga Anita sätter sig baktill med Berit Anderssons Elna, hon som likt sin generations kvinnor serverar kaffe, men inte tar plats vid bordet. Här anas också en kritik av kvinnors nedvärderade sysslor – hur mycket arbete ligger inte i en trasmatta?

"Vem älskar Yngve Frej?" ställer många frågor i ett stillsamt tempo. Hur kommer det sig att all den flit och allt det slit som nedlades i byarna resulterar i en allt större tystnad? Något som aldrig var meningen och som alltid var meningen. Den för mig viktigaste frågan är högaktuell och handlar om landsbygden som en autentisk, äkta plats eller som en kuliss. Det uppfunna fornminnet för tankarna till en kulturarvsturism där platsen tillskrivs ett värde utifrån i stället för inifrån.

Uppsättningen är inkännande, underfundig, mycket fint framspelad, vemodig och väldigt rolig.

onsdag 10 augusti 2016


ÖP har vart här.... Så här skrev dom



Vem älskar Yngve Frej" är i grunden en roman av Stig Claesson (Slas) från 1968. Nu visas den som amatörteater på hembygdsgården i Västerövsjö."Det är en hyllning till dem som finns kvar på landsbygden", berättar Marcus Källström som skrivit manus.

Föreställningen skildrar mötet mellan storstad och landsbygd. I byn Östentorp bor endast fyra personer kvar. När postturerna ändras till det sämre sätter skomakaren Gustafsson upp en skylt med texten "Fornminne" istället för byns riktiga namn. Detta blir början till ett intressant möte mellan skomakaren Gustafsson och stockholmaren Nisse Pettersson och hans fru Anita.
– Det är rätt intressant, för det är ju exakt samma problematik idag som när boken kom ut. Det är en viktig pjäs som måste göras för att belysa glesbygden, säger Marcus Källström.
Sammanlagt är det åtta skådespelare i föreställningen. Marcus Källström (längst ner till höger) har skrivit manus och regisserar.

De åtta skådespelarna är handplockade från studiocirklarna som brukar vara på hembygdsgården under vintern. Första träffen för pjäsen hade de i slutet av maj men rollerna var redan bestämda under våren.

Förutom att ha skrivit manus regisserar även Marcus föreställningen tillsammans med Hans Kvist som tog studenten från Teaterutbildningen på Storsjögymnasiet i Östersund i år.
– Det är en väldigt rolig utmaning såhär efter gymnasiet. Även fast jag vet vad Marcus vill kan vi ha så olika tolkningar av saker. Vi lyssnar på varandra och bollar idéer, jag tror att det gör att slutresultatet blir riktigt bra, säger Hans Kvist.

Till huvudpersonerna, skomakaren Gustafsson och stockholmaren Pettersson valdes Bernt Källström och Stefan Söderberg. Stefan har tidigare spelat drängen Jonas Wäst i "Näverdosan" 2009. Bernt Källström har varit med i uppsättningar som "En midsommarnatts dröm", vid Döda fallet 2010 samt "Näverdosan" 2009.

– Pjäsen tar upp den alltid aktuella frågan om landsbygden. Vissa resonerar att det inte går att vara här, medan andra ser det som livskvalité, säger Bernt.

– Jag kan relatera en aning till Pettersson eftersom jag bodde i stan tidigare men flyttade till Västanede när jag träffade min fru. Det gick faktiskt ganska snabbt att sätta sig in i karaktären, dock har jag inte lyckats få till Stockholmsdialekten, säger Stefan med ett skratt.
– Det är rätt intressant med amatörteater på landsbygden. Det skapar sådan samhörighet i byarna. Det blir värdefullt för människorna på landsbygden, att få närhet till kultur, annars måste man åka långt och det tar både tid och blir dyrt, berättar Bernt.

Inför föreställningen väntar Marcus en fin och känslofylld kväll. Skådespelet kommer att visas med start på fredag den 12/6, och visas sedan både lördag och söndag klockan 19.00. På söndagen kommer det även vara en föreställning på dagen med start 15.00.
– Jag ser det som en hyllning till landsbygden, en melankolisk pjäs med en underbygd humor, med ett väldigt viktigt budskap, avslutar Marcus.
Stefan Söderberg spelar stockholmaren Pettersson som kommer till byn och går igenom en personförvandling under sin vistelse i Östentorp.

Bernt Källström spelar skomakaren Gustafsson. I filmatiseringen från 1973 spelas skomakaren av Allan Edwall.


du kommer väl också på Teater på Bygdegården i helgen och kollar på den gamla klassikern "Vem älskar Yngve Frej"!!! Se affisch nedan!

Föreställningar fredag, lördag och söndag. Ring
070 356 87 40 och förbeställ.

Läs ÖP:s reportage. Länken kommer så småningom